Produkter: Plej dit underliv efter fødslen

af Julia Svanholm

Det er ingen hemmelighed, at dit underliv har brug for lidt ekstra kærlighed og pleje i de første uger efter en fødsel. Det var jeg godt klar over inden fødslen, men jeg havde ikke sørget for at erhverve mig de ting, som kunne hjælpe mig igennem helingsprocessen. Meget har jeg forberedt mig på, men ikke lige det her… Det resulterede i en del ture på apoteket og søgen på nettet efter de rette produkter. Den energi som jeg lagde i dét, ville jeg egentlig gerne have brugt andetsteds. Jeg tænker, at du nok også gerne vil spare den tid, og derfor er her en liste med de produkter, som jeg var glad for at have til ugerne efter fødslen.

De mest brugbare ting

Af de mest brugbare ting, er der især her smertelindrende produkter, som kunne gøre det udholdeligt for mig at sidde ned eller gå (en ultra kort) tur med barnevognen. Derudover er der naturligvis de mere hygiejne-relaterede produkter, som også er ret gode at have styr på inden fødslen. De er jo ikke ligefrem “plejende”, men jeg tænker da, at de har en understøttende effekt ift. at helingen sker så hygiejnisk som muligt. Produkterne som er på denne liste er de, som jeg selv benyttede mig af, da jeg har god erfaring med dem, men der findes helt sikkert også andre produkter på markedet, som kan gøre det ligeså fint.

Skylleflaske

De fleste fødende får en bristning i underlivet i én eller anden grad, og hold nu op, hvor var jeg glad for, at jeg ikke skulle tørre mig med (godt nok Lambis den ekstra bløde) toiletpapir flere gange om dagen, men i stedet kunne vaske med lunkent eller køligt vand. Flasken fra Momkind har jeg været rigtig glad for, fordi den er nem at bruge og samtidig har en blød stråle. Strålen bliver nemlig fordelt fint og bredt, og selve halsen har en god vinkel, så du uden besvær kan komme til.

Bind…

Libresse og Always kan altså ikke følge med her… Du skal have anskaffet dig nogle bløde, tykke og lange efterfødselsbind, som kan suge en del. Du vil højst sandsynligt bløde meget og længe, og så er det altså rart, at du har nogle ordentlige bind liggende. Kombinér med trusser, som sidder godt og tæt, og så skal det hele nok gå. Jeg brugte efterfødselsbind fra Natracare, og de var virkelig rare at bruge. Bløde og godt-sugende!

… og rigeligt af dem!

Køb gerne bind, så du har et lille lager. Jeg løb tør efter 1 uge, og måtte afsted for at finde dem nede i byen. Jeg brugte omkring 1/2 pakke om dagen (én pakke af 10 bind) i den første uge, hvorefter jeg lidt efter lidt kunne trappe ned over de efterfølgende uger, for så igen at bruge almindelige bind. Sååå, der skal en del pakker til, men du vil takke dig selv, når du bare kan række hånden ind i skabet og tage en ny pakke, i stedet for at skulle ud og købe flere / bestille flere hjem. Og dém du ikke får brugt, kan du bruge som natbind efterfølgende, så de går ikke til spilde. Jeg tog også et par bind med i fødselstasken, så jeg kunne få “comfort” allerede nede på hospitalet.

Lokalbedøvende gel

Det var simpelthen så rart, at jeg på de mere smertefulde tidspunkter kunne smøre med en lokalbedøvende gel, som kunne tage toppen af den værste smerte. Her især fordi jeg sad rigtig meget ned, da jeg enten ammede Lea eller havde hende sovende på mig. Jeg brugte en gel, som kan købes som håndkøb på apoteket, og den hedder “Xylocain 2%”.

Smertelindrende og plejende servietter

Servietterne ligges på bindet, så det har kontakt med det sted, hvor det gør allermest ondt. De er kølende og plejende, og så hjalp det på kløen fra de rifter, sår og sting, som jeg havde erhvervet mig. Jeg brugte “Kompresser – Efter Fødsel” fra Multi-Gyn, og de kan købes på apotekerne, i Matas og på nettet.

Smertestillende medicin

Ring gerne til din læge og forhør dig om smertestillende til ammende (hvis du skal det), og få en recept hertil så du kan købe en lidt større mængde end ved håndkøb.


Jeg håber, at ovenstående liste vil hjælpe dig med at klargøre et lille apotek derhjemme, så du ikke behøver at besøge de store af slagsen – i hvert fald ikke lige så mange gange, som jeg gjorde. Stort held og lykke med fødslen!

Skriv en kommentar