Muligvis en kontroversiel overskrift, og det skal da nok egentlig også omformuleres til “hvad koster det at få et barn” – det er utroligt, hvad det kan gøre ved en sætning at udelade blot tre små ord, hva?…
Det her opslag er en del af et lille tema, hvor jeg gennemgår og deler de måder hvorpå vi har forberedt os inden vi gik i gang med at lave et barn. Opslaget er til inspiration for de par, der ser en værdi i at forberede sig på at gå en ny tid i møde. Dermed ikke sagt, at man død og pine SKAL forberede sig økonomisk, for at det kan løbe rundt. Igen, som jeg også skrev i mit seneste opslag, så skal du tage dét med dig, som du synes giver mening. Der er ikke nogen “rigtig” måde at forberede sig på, ligesom at det for nogle heller ikke er nødvendigt at forberede sig, så du/I er altså ikke “på skideren” hvis I ikke følger samtlige af mine råd. Bare rolig.
For snart 2 år siden, besluttede Henrik og jeg os for, at vi gerne ville lave et barn sammen. Vi “aftalte”, at vi i september 2020 ville gå i gang med at lave et barn, og vi har hele tiden været åbne overfor hinanden omkring tidspunktet, hvis nu vi enten gerne ville i gang før eller senere end september – så altså ikke en bindende aftale. Intet har været fastlåst hos os, fordi vi begge skulle føle, at det føltes rigtigt at gå i gang.
Fordi vi netop havde “planen” om at gå i gang i september 2020, så kunne vi planlægge vores økonomi efter at skulle udvide vores lille familie. Dengang gjorde vi to ting:
- Vi udarbejdede et fremtidigt budget, som skulle rumme vores liv med ét barn
- Vi gik i gang med at spare op til de ting og sager, som kan være en god ide at anskaffe sig, inden en baby melder sin ankomst
Først budgettet. Med et excelark kommer I langt, og I har ikke brug for de store excel-kundskaber for at kunne lave et overskueligt budget. Da vi lavede det fremtidige budget, tog vi naturligvis udgangspunkt i vores eksisterende budget, som rummede alle de gængse”poster”, som du med garanti har set i Luksusfælden. Til vores eksisterende budget tilføjede vi de estimerede udgifter, som der er ved at have et barn i de første år af dets levetid. Vi fik inspiration fra den her artikel, og den vil jeg klart anbefale, at I tager et lille kig på, hvis I beslutter jer for at opdatere jeres budget.
Med udgangspunkt i artiklen har vi indregnet:
- Udgifter til pasning (3.500 kr./mdr.)
- Er afhængig af størrelsen på tilskud og typen af pasningstilbud, så se beløbet som et fingerpeg.
- Ekstra udgifter til el (240 kr./mdr.) og vand (180 kr./mdr.)
- Ulykkesforsikring til barnet (150 kr./mdr.)
- Ekstra udgifter til mad, bleer, tøj og sko, husholdning og diverse andet (2.000 kr./mdr.)
- Den her kan og skal tilpasses, så det passer til jeres livsstil og barnet, og I skal altså se beløbet som et fingerpeg.
Herudover vores egne tilføjelser:
- Ekstra til gavebudgettet (fødselsdagsgave, dåbsgave og julegave til barnet)
- Buffer til uventede udgifter (250 kr./mdr.)
- Opsparing til barnedåb (beløbet fastsættes ud fra størrelsen og typen af fest, som I gerne vil holde, og vi anbefaler at I forhører jer hos jeres omgangskreds)
Henrik og jeg er ret så glade for “buffere” i vores budget – især oveni de udgifter, som vi af gode grunde ikke kan fastsætte helt. På den måde forbereder vi os “på det værste”, og hvis pengene ikke bliver brugt, så har vi oparbejdet os en lille passiv opsparing, som vi kan bruge på andet sjov. Det behøver I naturligvis ikke at gøre, men for os giver det mening – især fordi vi ikke har haft et barn før, og derfor selvfølgelig ikke ved hvad der venter os… surprise 😉
Hvad så med opsparingen til udstyr, ting og sager? Hva’ kåååååster dét?!
Vi ved det simpelthen ikke – træls svar, I know. Da vi ganske enkelt ikke har anskaffet os alle de sager, som vi skal have endnu, så ved vi ikke præcis hvad det vil koste. Men, det skal jo ikke stoppe os I at spare op alligevel! Ud fra udstyrslister, som vi kunne google os frem til, fastsatte vi et mål for opsparingen. Listerne er lavet over det udstyr, som man som førstegangsforældre kan vælge at anskaffe sig til sit barn – de er derfor ikke den endegyldige sandhed. Vi beregnede en estimeret pris på baggrund af udstyrslisterne, men med det udgangspunkt, at alle tingene skulle købes fra nyt. På den måde havde vi et budget, hvor vi vidste, at der var plads til at købe alle tingene fra nyt, hvilket var en rar “sikkerhed” af have, da vi vidste, at vi ville købe en del af tingene brugt. Oveni vores estimerede beløb lagde vi igen en buffer, så vi sikrede os, at det færdige mål var sat højt – fordi hellere for højt end for lavt, i vores optik.
Los monetos (altså pengene) skal bruges på ALT der er relateret til vores kommende barn – derfor også fornødenheder til mig under graviditeten – dog eksklusive mine til tider yderst tiltrængte køb hos bageren. Da vi har sat beløbet højere end forventet og med en god buffer, så forventer vi at have penge tilovers. De penge kan vi fx vælge at skyde ind i opsparingen til barnedåben og/eller bruge på lidt Take Away til de dage, hvor vi ikke magter at lave mad i den første tid som nye forældre.
Lige her på falderebet, så har jeg modtaget en række spørgsmål fra følgere på The Gram, som ikke er blevet inkluderet i ovenstående, og dem svarer jeg på i det følgende…
“Hvor meget koster et barn, rundt regnet?” Det er desværre svært at fastsætte et beløb, da det kommer an på størrelsen af engangsudgifterne til udstyr, udgiften til barnedåben, og de daglige omkostninger. Vores engangsudgifter løber op i et estimeret beløb på 35.000 – 40.000 kr., hvor 10.000-15.000 kr. går til barnedåben og 25.000 kr. går til engangsudgifterne for udstyr. Det er forskelligt fra familie til familie, og da vores estimerede beløb indeholder en del buffere og er højere sat, end vi egentlig forventer at bruge, så er det ikke en afspejling af sandheden. I kan sagtens gøre det billigere, men i kan bestemt også gøre det dyrere, så det kommer an på jer. Men brug endelig vores tal som et udgangspunkt, hvis du/I er i tvivl.
“Hvor meget kan man spare ved at købe brugte babyting?”Kort sagt: Meget. Jeg kan af gode grunde ikke give et præcist beløb, men jeg kan forklare årsagen til mit korte svar. Der findes brugte godter mange steder på nettet, og det er ikke svært at gøre en god handel, såfremt du er lidt vågen. Især tøj til barnets første tid kan give god mening at købe brugt, da de små vokser enormt hurtigt, og derfor ikke når at bruge deres tøj særlig meget. Så hvis du vil, så kan du spare rigtig mange penge, hvis du køber brugt.
“Hvilke overvejelser gør i ift. fælles økonomi?” Vi har, allerede på nuværende tidspunkt, fællesøkonomi, da det giver god mening for os at have. I grove træk, samler vi vores udgifter i én samlet pulje og vores indtægter i en anden pulje, og så trækker vi de to fra hinanden. Under “udgifter” har vi indregnet lommepenge til os hver især, så Henrik har sine penge at bruge på lige dét han vil, og jeg har mine penge, som jeg kan bruge på lige dét jeg vil. Lommepengene tilgår vi fra hver vores konto, så vi kan styre det hver for sig, og så vi også har lidt “privatliv” på den økonomiske front.
“Har du en liste over de ting, som skal bruges til baby?”Ja, det har jeg, men den er ikke helt færdig, da vi endnu ikke har det fulde overblik over de ting, som vi gerne vi anskaffe os. Jeg kan godt udarbejde en liste allerede nu, men den vil ikke afspejle de ting, som vi rent faktisk ender med at købe, og derfor vil den ikke være “ægte” i mine øjne. Jeg vil i stedet følge op med et nyt opslag, når vi har købt de sager, som vi og baby skal bruge.
“Har det været svært at få økonomien til at passe?” Nej, det har det ikke, men det er kun fordi vi har forberedt os godt. Det har været nødvendigt for os at forberede os økonomisk og i god tid, da jeg er under uddannelse og derfor kun kan bidrage med min SU og løn fra studiejobs.
Og lige en sidste omgang godter til dig, hvis du altså stadig læser med helt hernede – det er godt holdt ud! Herunder har jeg samlet de artikler og guides, som vi har været glade for at læse, da vi skulle forberede os økonomisk. Husk, at du ALTID er velkommen til at skrive til mig, såfremt du har spørgsmål! Tak for at du læste med helt hertil.
Mødrehjælpen – Udgifter I kan forvente
Spiir – Kommende forældre? Det skal I forberede bankkontoen på
Spiir – 10 Sparetips når I skal købe babyudstyr