How to: Graviditets- og ægløsningstests

af Julia Svanholm

#Reklame for Babyplan. Opslaget indeholder affiliate links til Babyplans produkter. Hvis du køber Babyplans produkter gennem disse links, så støtter du mit arbejde her på Da Blog.

Du har sikkert hørt om dem flere gange, men måske du aldrig har brugt dem selv, og derfor ved du ikke lige helt hvordan? For hvordan tolker du egentlig et svar på henholdsvis en graviditets- og ægløsningstest, og hvordan / hvornår bruger du dem bedst? Mange spørgsmål… men frygt ikke, for jeg er her for at hjælpe dig! Og nu er det jo sådan, at jeg har et hold af specialister i ryggen, da jeg jo har et skønt samarbejde med Babyplan – så du er i gode hænder, bare rolig. Hvis du gerne vil være gravid, så er både ægløsnings- og graviditetstests pragtfulde redskaber til både at opnå graviditet og til at finde ud af, om du er gravid. Og ligesom testene, så kan man vidst roligt sige, at Babyplan også hjælper dig med at blive gravid. De tilbyder nemlig både råd og vejledning, ligesom at de tilbyder pålidelige tests og en palette af andre produkter, som alle henvender sig til kvinder og par, som gerne vil blive gravide.

Babyplan var så elskværdige at sende mig en kasse med deres produkter, hvor der her blandt godterne var en god portion af både ægløsnings- og graviditetstests. Jeg brugte Babyplans ægløsnings- og graviditetstests, og her var især ægløsningstesten afgørende for at vi blev gravide på dét tidspunkt vi gjorde. Min cyklus var et stort rod, hvor min cykluslængde især var meget uregelmæssig. På trods af rodet, så kunne ægløsningstestene heldigvis hjælpe både mig og min cyklus til en “mindre rodet” situation, hvor jeg både fandt min ægløsning og fik en positiv graviditetstest i samme måned. Jeg lærte altså, at dét at teste efter sin ægløsning giver rigtig god mening, hvis du har et ønske om at blive gravid, og da ægløsningen kommer før graviditeten, så starter jeg også med at guide dig til brugen af dem – yderst pædagogisk, I know…

Ægløsningstests

Det ligger i ordet, men du skal ikke gå herfra og være i tvivl om deres formål, så derfor får du den her: Ægløsningstests bruges til at finde dit ægløsningstidspunkt, og altså dét tidspunkt, hvor dit æg løsriver sig fra dine æggestokke. Tiden omkring dit ægløsningstidspunkt er det tidspunkt i din cyklus, hvor du har størst sandsynlighed for at blive gravid, og derfor er ægløsningstests et glimrende redskab, når du har det mål for øje. Du får et positivt resultat på en ægløsningstest, når dit æg er tæt på at blive frigivet, da ægløsningstesten måler dét hormon, som sørger for at dit æg frigives. Hormonet kaldes det luteiniserende hormon (LH), og det stiger pludseligt lige inden din ægløsning, da der skal en pludselig og høj koncentration til før dit æg frigives.

Hvordan bruger du en ægløsningstest?

Ægløsningstests er heldigvis lavet sådan, at de er simple at bruge. Både ift. hvordan du bruger selve testen, men også når du skal tolke svaret. Det vigtigste råd jeg kan give dig til brugen af ægløsningstests er, at DU FØLGER VEJLEDNINGEN. Ikke noget med at gå i freestyle-mode, bare følg vejledningen. Typisk foregår en test-session sådan her:

  1. Tis i en kop og gerne om morgenen, da din urin er mest koncentreret her
  2. Dyp “suge-delen” af testen i din urin i det angivne tidsrum (typisk sekunder)
  3. Læg ægløsningstesten fladt på håndvasken eller andet
  4. Aflæs resultatet efter det angivne tidsrum (typisk minutter)

Det er heldigvis så simpelt, at resultatet kun kan være enten negativt eller positivt. Der findes ikke noget resultat midt imellem. På en ægløsningstest er der to streger. Én kontrolstreg og en teststreg. Kontrolstregen er til for at kontrollere om testen virker, som den skal, og udover at du bruger den til at sikre dig, at testen virker, så bruger du den også til at aflæse resultatet af din teststreg. Når teststregen har samme farveintensitet eller er mere intens end kontrolstregen, så er din ægløsningstest positiv. Hvis teststregen er svagere end kontrolstregen, eller hvis den slet ikke er til stede, så er din test negativ.

“Tak for info, men hvor tit skal jeg så teste?”. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, da det både afhænger af din cyklus, men også af dit behov for at finde din ægløsning. Lad mig sige det sådan her: Jo mere du tester, jo større sandsynlighed er der for, at du finder din ægløsning. Hvis du allerede kender din cyklus godt og har en regelmæssig cyklus, så er dit behov for at teste muligvis mindre, end hvis du har en uregelmæssig cyklus og ikke kender din cyklus. Generelt vil jeg råde dig til at teste i dagene op til dit ægløsningstidspunkt, men hvis du, ligesom jeg, ikke kender det tidspunkt / det flytter sig fra cyklus til cyklus, så kan det være svært at vurdere hvornår det er et godt tidspunkt at starte med at teste. Af den årsag kan det måske betale sig for dig, at teste en smule mere end det ellers anbefales. Læs evt. om kvindens cyklus i mit opslag lige her.

Graviditetstest

Graviditetstest er heldigvis også simple, da den også kun kan være enten negativ eller positiv. Ligesom med ægløsningstests, så er det vigtigt, at du følger vejledningen for hvordan du bruger testen, da det er afgørende for, at du får det rigtige resultat.

Graviditetstesten kan også have to streger, én kontrolstreg og en teststreg, men modsat ægløsningstesten, så dukker teststregen kun op når testen er positiv. Er der derfor kun én streg, så er testen negativ, men er der to streger, så er testen positiv. Hvis teststregen er der, så kan den have forskellige intensiteter, men intensiteten er ikke afgørende for om testen er negativ eller positiv. Er der en teststreg (altså i alt to streger), så er din graviditetstest positiv, og du er gravid. Du kan teste for graviditet i slutningen af din cyklus (hvor du nærmer dig tidspunktet for din menstruation), og det anbefales, at du tester på den første dag efter det tidspunkt, hvor du skulle have haft din menstruation. Igen, læs vejledningen og følg den slavisk.

Det var dét jeg havde om graviditets- og ægløsningstests, men hvis du stadig har spørgsmål efter at have læst det her opslag, så er du, som altid, hjertens velkommen til at kontakte mig, og så hjælper jeg dig gerne videre.

Og nu til helt til sidst! Jeg har været så heldig, at få muligheden for at starte en giveaway-konkurrence, hvor de heldige vinder én af Babyplans mest solgte produkter, nemlig deres teststrimmel sæt 3 mdr., som indeholder både ægløsningstests, graviditetstests og folsyre! Konkurrencen foregår på Instagram, så tag et kig på mit seneste opslag, hvor jeg forklarer hvad du skal gøre for at deltage i konkurrencen. Søndag d. 23 maj kl. 16.00 kårer jeg vinderne af konkurrencen, og måske er du én af de 5 heldige vindere?

Hvis du ikke er én af de heldige vindere, så kan du købe Babyplans produkter lige her. Ved køb via linket, så støtter du mit arbejde her på bloggen, da 20% af dét du køber for går til mig – jeg lover at bruge pengene på kage og kun kage.

Skriv en kommentar