Graviditetstegn – eller mangel på samme

af Julia Svanholm
Graviditetstegn

Listen over mulige graviditetstegn er lang, men der er ingen garanti for at de alle opleves, og måske oplever du slet ikke nogen før du står med en positiv graviditetstest i hånden. Derudover kan graviditetstegn være identiske med tegnene på en kommende menstruation, og omvendt, og det er jo ikke helt fair, hvis du egentlig går og håber på, at din krop ikke viser sig fra sin mest røde side… Der kan derfor hurtigt være en del følelser, og endda nogle stærke nogen af slagsen, når du nærmer dig testtidspunktet i slutningen af din cyklus. Følelser som med tiden kan gøre det svært at finde motivationen til at fortsætte, hvis graviditetstesten viser sig at være negativ måned efter måned – og det sker altså, og endda for ret mange. Selvom det lyder mærkeligt, så kan nogle opleve graviditetstegn, på trods af at de ikke er gravide – hvorfor ved jeg ikke endnu, så det må jeg lige undersøge til et andet opslag.

Når du læser det her opslag, så vil det være rigtig rart, hvis du husker, at vi alle er dybt forskellige, og at graviditetstegnene kan være ligeså forskellige. Brug derfor ikke mit opslag som en tjekliste, og læg ikke for meget i tegnene. Måske har du en masse af dem uden overhovedet at være gravid, eller måske har du ingen af dem og er gravid.

I den måned hvor jeg blev gravid havde jeg lidt meget at se til, og jeg var derfor ikke helt så opmærksom på min krop, som jeg havde været de foregående måneder. I de foregående måneder troede jeg flere gange, at dét jeg oplevede, var tegn på graviditet, men min menstruation kom alligevel for fuld smadder. Så, dit sind kan altså sagtens spille dig et puds, men med det sagt, så er der nogle tegn, som opleves i forbindelse med graviditet, og dem vil jeg gennemgå nedenfor.

Tidlige (og hyppigste) graviditetstegn

  • Ændrede sanser

Sanserne kan ændre sig, og det mest velkendte er nok at lugtesansen ændrer sig. Måske opfanger du lugte, som du aldrig har lugtet i så høj en grad før? Tikker uret meget højere end det plejer, eller smager din morgenmad bare lige dét bedre? Nogen vil måske kalde det superkræfter (hvilket også lyder meget attraktivt), men din krop er simpelthen bare ekstra “på dupperne”, fordi den skal passe på det lille ekstra liv.

  • Ændringer i brysterne

Brysterne kan fx blive mere spændte, ømme og større. Derudover kan brystvorten både ændre form, farve og størrelse. Det er meget individuelt, og måske du slet ikke bemærker det.

  • Udebleven menstruation

Nok det mest klassiske tegn på graviditet, som også får en del kvinder til at finde graviditetstesten frem. Husk, at du sagtens kan pletbløde under den tidlige graviditet, så vær derfor opmærksom på, om det er normalt for dig at bløde i den mængde og på det tidspunkt du gør. Tag endelig kontakt til din læge, hvis du føler dig utryg eller usikker på din blødning.

  • Humørsvingninger

Igen en klassisk én. Fremkalder Kinder-reklamen i fjernsynet, som du efterhånden har set 1.000 gange, en lille tåre (eller et vandfald af tårer)? Var det helt forfærdeligt, at din kæreste bad dig om at handle ind på vejen hjem fra arbejde? Yup, du er ikke begyndt er blive skør (eller det ved jeg selvfølgelig ikke), men du kan i stedet være gravid, og have nogle graviditetshormoner, som påvirker dig en smule i den mere følsomme / temperamentsfulde retning.

  • Træthed

Det er meget normalt at føle sig lidt ekstra træt – det er jo altså ret krævende for kroppen at danne et lille nyt menneske. Trætheden kan komme snigende i løbet af dagen, men den kan også komme som et lyn fra en klar himmel.

  • Oppustethed og menstruationslignende smerter

Nogen bliver ret så oppustede, og i den tidlige gravidtet er det altså ikke fosteret som fylder maven ud. Graviditetshormonerne er årsagen, ligesom at de kan være med til at udløse menstruationslignende smerter (fx smerter i lænden, mavekramper og murren i underlivet).

  • Kvalme, med eller uden opkastninger

Også én af de helt klassiske symptomer, som mange også forbinder med graviditet. Kvalme og opkast. Du kan både føle dig lettere utilpas og med en reduceret appetit, men du kan også sagtens være i den anden grøft, hvor selv den svageste lugt af eller udsigt til noget spiseligt, udløser en spurt mod toilettet.

  • Flere / længere toiletbesøg

Hormonerne er igen skurken, og det er ikke unormalt at opleve forstoppelse / racer-mave (undskyld udtrykket) og hyppigere trang til at skulle tisse. Det vil muligvis følge dig igennem det meste af graviditet (hvertfald dét med at skulle tisse ofte – good luck), men hvis du har slem diarré eller forstoppelse i længere tid, så skal du opsøge din læge. Selvom årsagen er graviditet, så er det altså hverken godt eller rart, og det skal håndteres rigtigt.

Der er helt sikkert flere tegn, udover dem jeg har listet op, men nu har du hvert fald fået en liste over de mest hyppige graviditetstegn. Igen, det er meget forskelligt hvad der opleves og i hvilken grad det opleves, og du skal derfor ikke se ovenstående som den endegyldige sandhed, eller som en garanti for graviditet. Der er jo det her med, at du kan opleve graviditetstegn, selvom du ikke er gravid, så følg altid op med en graviditetstest, når din menstruation er udeblevet. Ovenstående tegn kan nemlig ikke stå alene (altså uden en test), og jeg vil råde dig til at lade være med at søge internettet tyndt efter diverse debatsider, hvor du alt for nemt kan komme til at sammenligne dig med andre. Dét du oplever er kun for dig, ligesom at dét andre kvinder oplever, kun er for dem.

Op til testtidspunktet, kan der være en del følelser, som kan være svære at håndtere. Du har lige læst, at et graviditetstegn kan være menstruationslignende symptomer, og at et andet kan være ømme bryster. På tarveligste vis, kan begge også være tegn på, at din menstruation er på vej, og hvis den så dukker op, lige når du har gået og håbet på, at det lykkedes i denne måned, så kan det altså føles som lidt af en mavepuster. Nogen oplever at blive enormt skuffede og kede af det, og jo flere måneder det drejer sig om, jo mere vil det fylde. Hvordan du helt konkret kommer bedst igennem det, kan jeg desværre ikke fortælle dig, men jeg kan dele hvordan Henrik og jeg kom igennem dem.

Vi prøvede at dulme følelserne ved at forkæle os selv lidt, ligesom at vi talte om det over et langt kram. I slutningen af min cyklus, og dermed op mod testtidspunktet, købte vi lidt lækre sager ind, som vi kunne have liggende, såfremt min menstruation kom. Det var typisk chokolade, chips og lidt godt at drikke, og så satte vi det hele på bordet, og brugte aftenen på at hygge os og putte. Derudover lade vi nogle penge til side hver måned, som vi hver især kunne bruge på at købe noget rart til os selv. Jeg købte fx en creme den ene måned, hvor Henrik købte en tegneserie til hans samling. Det er naturligvis meget materielle løsninger, og måske det ikke fungerer eller passer til dig/jer. Vi ville ikke dyrke følelsen af at blive skuffede, men vi ville heller ikke lade det påvirke os mere en højst nødvendigt. Vi fandt derfor en mellemvej, som tillod os at være i følelsen, uden at lade den tage overhånd. Prøv jer frem og gør hvad der føles bedst for jer – det er nok det bedste råd, som jeg kan give.

Det blev lidt af en blandet landhandel af et opslag, men jeg håber, at du har fået noget ud af at læse med – og så endda helt herned til! Der er mange opslag i vente til dig, og husk at du altid er velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål eller forslag til opslag. Du kan både skrive til mig her eller via The Gram.

Skriv en kommentar