Forberedelse af kroppen inden graviditet

af Julia Svanholm

Hvordan forbereder man lige sin krop på både at blive gravid og at skulle gennemgå en graviditet? Jeg kendte til de gængse anbefalinger, dengang vi besluttede os for at gå i gang, men jeg har efterhånden fået tilegnet mig min egen erfaring, som jeg gerne vil dele med dig i det her opslag. Derudover har jeg dyrket min indre detektiv ved at sende et spørgeskema ud til diverse debatsider og grupper, hvor jeg har spurgt ind til gravide/tidligere gravides tips og tricks til at forberede kroppen, så råd er der massere af!

Der er to dele af det her opslag. Først den ene del, som bygger på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, og som er en rigtig god ide at følge, fordi de har forsterets sundhed i fokus. Og så er der den anden del, som er mine og andre gravide/tidligere gravides råd, og som bygger på egne erfaringer. Men først de ting, som vil være en rigtig god ide at gøre, da de uden tvivl er de vigtigste at følge.

For det første, så anbefales det af både Fødevare- og Sundhedsstyrelsen, at du dagligt tager et folsyre-tilskud. Anbefalingen lyder på 400 µg folsyre dagligt fra du planlægger at blive gravid og til 12 graviditetsuge. Et tilskud af folsyre forebygger medfødte misdannelser af hjernen og rygmarven hos barnet, og det er derfor en rigtig god ide at begynde at tage tilskuddet så snart du kan (og gerne fra 3 mdr. inden I går i gang). En tommelfingeregel er at gå i gang med at tage folsyre, når du stopper med din prævention.

Derudover anbefales det også, at du stopper med at ryge, og det er bestemt også min klare anbefaling, ligesom at dit alkoholindtag holdes på et lavt blus, hvis du ikke stopper det helt. Jeg selv stoppede helt med at drikke alkohol (også de små glas hvidvin i løbet af sommeren) 1 måned før vi gik i gang, og så holdt jeg det ellers på et lavt blus inden da. Kroppen er virkelig ikke særlig glad for alkohol, og når din krop skal være “fit for fight” til at skulle producere et lille nyt menneske, så kan jeg kun anbefale dig, at du skruer gevaldigt, hvis ikke helt, ned for dit alkoholforbrug. Vigtigst er det dog, at du stopper dit alkoholforbrug helt, ligeså snart at du finder ud af, at du er gravid!

Sidst men ikke mindst, så anbefales det at både du og din partner spiser sundt og varieret, og at I får det antal kalorier og de vitaminer og mineraler, som I har brug for. Hvis “sundt” i den verden er “slankekursforhold”, hvor du har et reduceret kalorieindtag, så vil jeg klart anbefale dig, at du hæver dit kalorieindtag til det anbefalede. Din krop skal være klar til at bygge et lille menneske, og hvis din krop ikke får dét den har brug for, så vil den gå i “undtagelsestilstand”, hvilket både kan nedsætte dine chancer for at blive gravid, men også stresse din krop under en graviditet. Der skal altså bruges noget energi på at lave et barn – så fyld du endelig dine depoter op, og så kan de “genstridige sidste 5 kilo” altså vente.
En lille opsummering på de ting, som du anbefales at gøre op til en graviditet (og under):

  1. Folsyre-tilskud (400 µg) dagligt
  2. Stop med rygningen
  3. Nedsæt dit alkoholindtag eller stop det helt
  4. Spis sundt og varieret, og få dine kalorier

Sundhedsstyrelsen har flere anbefalinger til dig, som jeg har været glad for at læse igennem, så derfor her et lille link.
Og nu til de råd, som bygger på mine egne erfaringer og andre gravide/tidligere gravides erfaringer. Der er lidt af hvert i denne del af opslaget, og du skal tage det med dig, som giver mening for dig, og efterlad gerne resten eller send det videre til en veninde, som du tænker, at det kunne være relevant for.
Råd til dig (som kvinde) – både mine og andre gravides råd:

  • Få styr på din cyklus

Jeg nævnte det også i mit seneste opslag, som handlede om kvindens cyklus, og nu får du den igen. Det en rigtig god ide kende din cyklus, når du på et tidspunkt gerne vil blive gravid, da den spiller en kæmpe rolle. Hvis du ikke bare “tager det som det kommer”, så vil jeg anbefale dig, at du finder ud af hvornår du har din ægløsning, da du og din partner skal “ramme” dit ægløsningstidspunkt, for at kunne befrugte dit æg. Ægløsningen ligger “normalt” placeret i midten af din cyklus, men det kan du altså ikke regne med, da din krop nødvendigvis ikke passer ned i “normal-kassen”, hvor du kan forvente at have din ægløsning midt i din cyklus. Min cyklus passede bestemt ikke ned i “normal-kassen”, og jeg endte faktisk med at teste efter min ægløsning gennem hele min cyklus, da det var enormt svært for mig at finde den – mere om det i et andet opslag.

Men hvordan finder du din ægløsning? For nogle er det muligt at “fange” den ved at observere deres udflåd, andre bruger måling af kropstemperatur, og nogle helt andre kan mærke det i kroppen. Hvis du ikke lige er helt skarp på hvornår din ægløsning er (hvilket jeg fx ikke var), så vil jeg klart anbefale dig at gøre brug af ægløsningstests. Med en ægløsningstest kan du finde frem til dit ægløsningstidspunkt, og på den måde kende tidspunktet for hvornår”hanky panky’en” skal ske – undskyld udtrykket 😉 Meget snart har jeg et opslag klar til dig, hvor jeg fortæller om brugen af ægløsningstests, så du har en udførlig guide at støtte dig op af.

  • Knibeøvelser og core-træning

Ja, træning… Den måtte jo komme. Det er ikke mit ekspertiseområde, men søde kvinder har ifm. mit spørgeskema svaret, at de ville ønske, at de havde haft et større fokus på at lave deres knibeøvelser regelmæssigt og nok, og at de havde haft mere fokus på core-træning inden deres graviditet. Knibeøvelserne kan du trygt fortsætte med under din graviditet også, så kom gerne ind i en god vane, hvor du får lavet dem flere gange om dagen. Knibeøvelser træner din bækkenbund, som bl.a. sørger for at holde dit urinrør lukket, og en stærk bækkenbund mindsker altså bl.a. inkontinens både under og efter graviditeten.

Hvordan du laver en knibeøvelse, og mere om hvorfor det er en god ide.

  • Undgå stress

Jeg tænker, at det er de færreste der direkte opsøger stress, men ikke desto mindre er det et råd fra flere i forbindelse med min lille undersøgelse. Langvarig stress påvirker kroppen negativt, og en stresset krop er ikke optimal ift. ønsket om at blive gravid. Når din krop er stresset, så vil stresshormoner blive frigivet, og de kan desværre have en negativ indvirkning på den hormonbalance, som er nødvendig for at din ægløsning kan finde sted. Din cyklus kan altså ryge ud af balance, hvis du er stresset, og det kan derfor blive sværere at blive gravid – hvilket også i sig selv kan gå hen og blive stressende. Det er en ond cirkel, og jeg anbefaler derfor, at du holder et fokus på din mentale sundhed.

Det var dét, bortset fra at jeg ikke har taget din partner (hvis din partner altså er en mand) med i dette opslag. Der er også råd til manden, da hans sædkvalitet naturligvis også spiller en kæmpe rolle! Jeg har fundet en artikel, som giver råd til mænd om fertilitet.

Ellers er det bare at sige tak for, at du har læst med helt herned til. Jeg håber, at du kan bruge mit opslag og mine/andre gravides råd, og at du har kunne finde en mening i alle anbefalingerne.

Skriv en kommentar